Xicu Cabanyes, 1999les saques
Passatge de les Saques, 15

Aquesta escultura s’inaugurà el 27 de novembre de 1999. I es troba al mateix lloc on havia existit l’empresa tèxtil “José Gimferrer, S.A.”, coneguda popularment com Les Saques. Com la mateixa placa de l’escultura explica, està dedicada als centenars de persones que en formaren part.

El material principal és el ferro, en forma de varilla rodona que es creua formant un mallat. Aquest enreixat en forma de sac (producte emblemàtic de Les Saques) empresona un xiprer al seu interior; un organisme viu que forma part del conjunt i intervé amb el pas dels anys (l’imparable creixement de l’arbre acabarà per obrir la carcassa que l’estreny.

Xicu Cabanyes (1946)
 fill d’una família de pagesos, entra en el món de la pràctica artística quan comença a treballar en una fàbrica de mobles. L’any 1962 realitzà les seves primeres talles de fusta, i més endavant utilitza nous materials com el fang, el metall, el formigó o el poliéster. El 1965 realitza la seva primera exposició i en aquesta mateixa època entra en contacte amb el també escultor Domènec Fita.
Va formar part del grup El Tint de Banyoles (1972), grup molt actiu en la vida cultural de la capital del Pla de l’Estany durant la dècada de 1970. Les seves obres són delicades alhora que de volums contundents. Gairebé totes de gran format, conviden a ser tocades i, la majoria, relacionades amb el concepte de vida i mort. També, en molts casos, són de temàtica eròtica (vagines, elements fàl·lics, etc.).
La major part de la seva producció es troba escampada al Bosc de Can Ginebreda, a l’aire lliure, i s’adapta de manera natural al seu entorn.

Galeria


Més imatges